Vastavaloon kuvaaminen

Päinvastoin kuin usein ajatellaan myös vastavaloon kuvaamista ei kannata pelätä. Katso täältä Liisan vinkit miten onnistut.

ylanosto
lamppu

Poimi parhaat vinkit!

”Minulta kysytään aika usein neuvoja erilaisiin kuvaustilanteisiin ja kameran säätöihin. Kerään Valokuvausapu-sivustolle vinkkejä, joista toivon olevan sinulle apua kuvausharrastuksessasi.”

- Liisa Karling

liisan_kuva

Voiko vastavaloon kuvata?

Vastavaloon kuvaamista arastellaan turhaan. Auringonlasku on perinteinen vastavalokohde, mutta muutenkaan vastavaloa ei kannata pelätä maisemia kuvattaessa. Juuri maisemakuvauksessa vastavaloon kuvatut valokuvat ovat ehdottomasti dynaamisempia kuin täysin myötävaloon kuvatut.

Henkilökuvaus vastavaloon

Ihmistä vastavaloon kuvattaessa, valo piirtää parhaimmillaan hienosti korkovalon kohteen ääriviivoihin, jolloin se erottuu tummemmastakin maisemasta. Valo niin sanotusti kehystää kohteen. Jos vastavalo on kirkas, syntyy riski, että ääriviiva on niin vaalea, että se palaa puhki. Jos valonlähde on voimakas (esimerkiksi kuva ihmisestä aurinkoisella säällä, vaaleaa ikkunaa vasten), alkaa se todennäköisesti “syödä” mallin ääriviivoja. Valo karkaa mallin päälle. Tälle ei ilman lisävalaisua ole mitään tehtävissä, joten suosittelen kuvattavan kohteen siirtoa toiseen paikkaan. 

Sävyjen toistuminen

Tiedosto pystyy toistamaan vain tietyn määrän sävyjä. Jos kontrasti (tumman ja vaalean pään tummuusero) on liian suuri, jää sävyjä toistumatta. Vaalea pää palaa puhki tai tummassa päässä ei ole sävyjä. Tällöin lisävalaisu joko heijastimen, salaman tai muun valonlähteen muodossa on tarpeen. 

Esimerkkikuva tytöstä on otettu ilman lisävaloa. 

On hyvä tiedostaa, millaisia tummuuseroja kamera pystyy toistamaan. (Kun kuvattiin filmille, nyrkkisääntönä oli, että kaikki sävyt kuvassa mahtuvat neljän aukon sisään toisistaan, eli sekä tumma että vaalea pää kuvasta varmasti toistuvat). Suosittelenkin tutustumista kuvan histogrammiin tositarkoituksella. 

Muutama sana histogrammista

Esimerkkinä hyasinttikuvan histogrammi.

Pieni osa kuvasta (histogrammin oikea laita) on niin vaalea, että siinä ei ole sävyjä. Piikki oikealla johtuu auringosta. Tumma pää kuvassa (histogrammin vasen laita) näyttää olevan sävyjen toistoalueen sisällä. Pääpiirteittäin ihan nätti sävyala tämän tyyppiselle kuvalle. Jos tästä kuitenkin tehtäisiin iso taulu seinälle, jäisi tuo pieni vaalea alue sävytoiston ulkopuolelle ja kuvassa näkyisi ikävä valkoinen reikä. 

Askarruttaako jokin asia?
Laita rohkeasti vinkkivinkkiä!