Syväterävyys haltuun

Kun kontrolloit itse syväterävyyttä kuvassasi, voit päättää onko kohteesi terävä ja tausta sumea.

ylanosto
lamppu

Poimi parhaat vinkit!

”Minulta kysytään aika usein neuvoja erilaisiin kuvaustilanteisiin ja kameran säätöihin. Kerään Valokuvausapu-sivustolle vinkkejä, joista toivon olevan sinulle apua kuvausharrastuksessasi.”

- Liisa Karling

liisan_kuva

Syväterävyyden hallinta ja merkitys

Syväterävyyden säätely on yksi helpoimmista konsteista tuoda varsinainen kohteesi kuvassa paremmin esiin. Kuvan syväterävyydellä tarkoitetaan sitä miten paljon kohteesi edessä ja takana on terävää aluetta. Tätä hallitaan valotuksen aukkoasetuksella.

Useimmissa kameroissa voit valita valotustavaksi aukon esivalinnan jolloin voit itse päättää millä aukolla kuvaat ja kamera valitsee ajan, jotta kohteesi valottuu oikein.

Suuri aukko (pieni aukon numero) syväterävyys on lyhyt; kohteesi on tarkka mutta sen edessä tai takana on epäterävää. 

Pieni aukko (suuri aukon numero) syväterävyys on suuri; eli kohteen edessä ja takana on myös tarkkaa. 

Syväterävyyden valinta auttaa katsojaa helpommin hahmottamaan, mikä kuvassa on varsinainen kohde.

Syväterävyys ryhmäkuvissa

Toisinaan tarvitaan isompaa terävyysaluetta. Esimerkiksi ryhmäkuvissa halutaan, että kaikki ihmiset ovat tarkkoina kuvassa. 

Jos ryhmässä osa on lähempänä ja osa kauempana kamerasta, älä käytä kovin isoa aukkoa jotta kaikki kuvattavat olisivat terävyysalueella. 

Tässä kuvassa isolla aukolla kuvatessa on riski, että jos koira ei ole samassa linjassa tytön kanssa se on epäterävä.
Kuvauskohde taas tulee paremmin esiin kuvassa, jossa tausta on epäterävä. Ison aukon vaarana on, että valotusajasta tulee pitkä ja kuva tärähtää. Tällöin voit valita suuremman ISO luvun (herkemmän ”filmin”) jolloin valotusaika lyhenee. Nykykameroissa voi käyttää yllättävän suuriakin ISO arvoja ilman, että kuvasta tulee rakeinen.

Askarruttaako jokin asia?
Laita rohkeasti vinkkivinkkiä!