Oikean kuvauspaikan valinta

Jos apuvaloja tai heijastimia ei ole käytössä, on erityisen tärkeää valita mallin paikka olemassa olevan valon mukaan.

ylanosto
lamppu

Poimi parhaat vinkit!

”Minulta kysytään aika usein neuvoja erilaisiin kuvaustilanteisiin ja kameran säätöihin. Kerään Valokuvausapu-sivustolle vinkkejä, joista toivon olevan sinulle apua kuvausharrastuksessasi.”

- Liisa Karling

liisan_kuva

Oikean kuvauspaikan valinta

Jos apuvaloja tai heijastimia ei ole käytössä, on erityisen tärkeää valita mallin paikka olemassa olevan valon mukaan, jotta valo on siellä missä halutaan. 

Älä aseta kuvattavaa suoraan auringonpaisteeseen, sillä mm. valoon katsottaessa aurinko häikäisee ja silmät siristyvät. Jos taas aurinko paistaa korkealta, tulee silmistä mustat. Muista, että aina ei kannata sijoittaa kohdetta keskelle ruutua, vaan kuvan kerronnan kannalta on hyvä, että katseen suuntaan jätetään tilaa.

Kuvauspaikat 

Järven rannalla auringonpaisteessa, valo haluttiin kasvoihin. 

Kuvassa auringonvalo tulee kasvoihin vasemmalta, jolloin valtaosa kasvoista on varjossa. 

Katse horisonttiin 

Kiinnitä huomiota myös horisonttiin. Eli muista kuvattaessa tarkistaa aina myös horisontin suoruus. Kuvassa horisontti on vinossa ja kulkee pään läpi. 

Tyttö istumassa laiturin kaiteella järvimaisemassa.

Kuvassa malli on aseteltu niin, että valo pääsee kasvoille. Silmät ovat perustellusti kiinni, koska tyttö nauttii kevään ensimmäisistä auringonsäteistä. Kuva otettiin myös suuremmalla aukolla, jotta maisemasta on saatu epäterävämpi ja kuvattava kohde on paremmin esillä.

Kuva on otettu alempaa, jolloin mallin pään ympärillä on rauhallinen alue ja myös horisontti kulkee alempana ja suorassa eikä häiritse kohdetta.

Tarkista kuvauspaikkaa valittaessa

  • valon suunta
  • kohteen ympäristö
  • horisontin suoruus
  • perusteltu rajaus
  • valotuksen aukon valinta sen mukaan kuinka tarkan maiseman kohteelle haluat

Askarruttaako jokin asia?
Laita rohkeasti vinkkivinkkiä!