Näyttävämpi siluettikuva

Siluettikuvalla tarkoitetaan kuvaa, jossa kohde on mustana ja siitä näkyy vain ääriviivat. Siluettikuva onnistuu, kun tausta on kauttaaltaan vaalea ja kohde on varjossa

ylanosto
lamppu

Poimi parhaat vinkit!

”Minulta kysytään aika usein neuvoja erilaisiin kuvaustilanteisiin ja kameran säätöihin. Kerään Valokuvausapu-sivustolle vinkkejä, joista toivon olevan sinulle apua kuvausharrastuksessasi.”

- Liisa Karling

liisan_kuva

Milloin siluettikuva on hyvä vaihtoehto

Jos olet paikassa missä on upea maisema ja haluat lisää sisältöä kuvaasi, kannattaa kokeilla myös siluettikuvaa vaihtoehtona. Siluettikuvassa malli voi olla hyvinkin pienessä roolissa ja tuoda silti kiinnostavan yksityiskohdan kuvaan. Usein reissussa kuvaan miestäni myös siluettikuvana, jolloin saan muistoksi sekä maiseman että mielenkiintoisen kuvan ilman, että mieheni kasvot ovat epämääräisessä valossa. 

Ja mikä parasta siluetti on todella helppo tapa saada kiva kuva ihmisestä ilman, että tarvitsee miettiä valoa mallin suhteen.

Miten siluettikuva otetaan?

Siluettikuvalla tarkoitetaan siis kuvaa, jossa kohteesta näkyvät vain ääriviivat. Se syntyy siksi, että kamera ei pysty toistamaan tiettyä määrää sävyjä enempää. Jos kuvan kontrasti on suuri, toistuvat tummat sävyt mustina. Jos haluat ottaa siluettikuvan, aseta kohde varjoon niin, että taustalla on vaaleampaa.

Helppo paikka testaukseen on esimerkiksi alikulkutunneli, jossa kuvattava on tunnelin suulla juuri varjon puolella. Ja muista huomioida myös kohteen tausta eli että se on kauttaaltaan vaalea, jotta kohde erottuu kokonaan. Jos maa tunnelin jälkeen ei ole valoisa, voi auttaa, että otat kuvan kyykkyasennosta. 

Kuvassa mallin takana on vaalea maisema ja malli on sävyjen toiston ulkopuolella ja siis musta.

Esimerkkikuva 1. Siluettikuvassa kämmeniin on osunut valo, joka ei ole toivottavaa. 
Esimerkkikuva 2.Vähän hassu, mutta joskus juuri tätä tavoitellaan.

Kiinnitä huomio myös kuvattavan asentoon

Kuvatessa kannattaa kiinnittää huomiota myös kuvattavan asentoon ja varsinkin ääriviivoihin. Mallin kannattaa ottaa kiinnostava asento, jotta esimerkiksi kädet ja jalat erottuvat. Rajauksen kannalta olisi hyvä, että katseen suuntaan jäisi tilaa. Kuvattavan ilmeeseen ei tarvitse siluettikuvassa kiinnittää huomiota :).

Kuvassa kohde on kiven edessä joten jalat eivät erotu ja asentonsa vuoksi “möhkäle”.
Toisessa kuvassa malli on siirretty niin, että hänen takanaan on kauttaaltaan vaaleaa ja näin myös jalat erottuvat taustaa vasten.
Tässä esimerkki henkilölle tyypillisestä asennosta, josta tutut tunnistavat hänet, vaikka kasvoja ei näykään. Kuvasta tulisi parempi, jos hän katsoisi kameran sijaan kamerasta katsottuna oikealle, ja kasvojen ääriviiva näkyisi.

Askarruttaako jokin asia?
Laita rohkeasti vinkkivinkkiä!