Makrokuvaus

Makrokuvauksessa sinulle avautuu kokonaan uusi maailma. Aluksi tuntuu, että kuvasit sitten mitä tahansa, syntyy taidetta.

ylanosto
lamppu

Poimi parhaat vinkit!

”Minulta kysytään aika usein neuvoja erilaisiin kuvaustilanteisiin ja kameran säätöihin. Kerään Valokuvausapu-sivustolle vinkkejä, joista toivon olevan sinulle apua kuvausharrastuksessasi.”

- Liisa Karling

liisan_kuva

Motivointipuhe

Makrokuvauksessa sinulle avautuu kokonaan uusi maailma. Aluksi tuntuu, että kuvasit sitten mitä tahansa, syntyy taidetta. Koska makrokuvauksessa syväterävyys on automaattisesti pieni, kohde johon tarkensit erottuu hyvin ympäristöstä. On täysin makuasia, kuinka suuri tai pieni syväterävyys sinun kuvissasi toimii.

Esimerkiksi metsänpohjan yksityiskohtia kuvatessasi löydät kauneutta, johon perus metsäkävelyllä et kiinnittäisi mitään huomiota.

Jos kuitenkin haluat suuremman syväterävyyden, jolloin suurempi osa kohteestasi on tarkka, kannattaa kamerassa käyttää mahdollisimman pientä aukkoa. Tässä ongelmaksi voi muodostua valotusajan pidentyminen, silloin pienikin kameran tärähdys tai kohdetta heiluttava tuulenvire aiheuttaa kohteen tärähtämisen. Kannattaakin siis valita tuuleton päivä makrokuvaukseen ulkona tai kameran jalusta jos vaarana on vain kameran heilahtaminen.

Sivumennen mainittuna, yllä olevissa kukkakuvissa näet myös kuinka kuvassa näkymätön iso vaalea taivas toimii vastavalon lähteenä kasville valaisten mm. hennon nukan kukan varressa.

Koska objektiiveilla on tietty etäisyys, mitä lähempää et voi kuvaa ottaa sinun pitää hankkia makrokuvaukseen siihen tarkoitettu objektiivi. Sitten voit aloittaa matkasi oman elämäsi taiteilijaksi makrokuvauksen parissa ja sisustaa kotisi seiniä omilla luomuksillasi.

Askarruttaako jokin asia?
Laita rohkeasti vinkkivinkkiä!